måndag 28 februari 2011

Deltävling 4

Usch och fy vilken vecka det har vart! Den började med två dagars magsjuka, när jag väl återhämtat mig från den så väntade 2 dagar med så mycket halsont att jag inte fick ner en matbit. I fredags vaknade jag för första dagen utan halsont, men då hade jag ont i hela kroppen istället. Febern kom som ett brev på Posten (eller ja, lite snabbare än det) och hela helgen har jag vart sängliggandes med frossa och värk. Jag är så fruktansvärt trött på att vara sjuk nu och det känns som jag har betat av det mesta. Idag är jag feberfri men är igenkletad med snor. Hur mycket kan få plats där i lilla näsan? Förhoppningsvis får jag sova ordentligt i natt så jag är på benen i morgon igen.

Tack för alla inspirerande bloggtips! Det har vart jättekul att kolla in era länkar på bloggar ni gillar och även jag har fått ett par nya favoriter. Tävlingen går vidare med den näst sista deltävlingen. Alla vinnare presenteras efter deltävlingarna har avslutats.


Deltävling 4
Pris: En budskapsring i äkta silver - Aldrig Ensam

Fråga: När och hur hittade du till min blogg?

För att tävla om ringen svarar du på ovanstående fråga genom en kommentar till detta inlägg. Tävlingen är aktiv fram tills dess att nästa deltävling läggs upp under onsdagen den 2/2. Alla som är med i minst 3 av 5 deltävlingar är också kvalificerade till den stora finalen med ett extra fint pris. Kom igen nu! Fler fina priser väntar!

torsdag 24 februari 2011

Deltävling 3

Jippie! Vad bra ni är! Jag får en massa bra tips och sjukt mycket idéer till bloggen! Tack alla som deltar i tävlingarna. Nu kör vi vidare med tävling 3 tycker jag och för er som har vart med i de två tidigare tävlingarna så kvalificeras ni direkt till finalen om ni även är med i denna. Jag kan också passa på att säga att detta är tävling 3 av 5 så det finns chans för er som kikar in här första gången att ännu vara med i 3 deltävlingar. Alla vinnare presenteras efter deltävlingarna har avslutats.

Deltävling 3
Pris: En Änglaklocka med valfri färg på pärlorna och text på hjärtat (max 6 bokstäver).

Fråga: Vilken är din favoritblogg och varför?

För att tävla om ringen svarar du på ovanstående fråga genom en kommentar till detta inlägg. Tävlingen är aktiv fram tills dess att nästa deltävling läggs upp under söndagen den 27/2. Alla som är med i minst 3 av 5 deltävlingar är också kvalificerade till den stora finalen med ett extra fint pris. Kom igen nu! Fler fina priser väntar!

tisdag 22 februari 2011

Deltävling 2

I helgen satt jag och Robban och funderade på när vi senast var sjuka. När vi inte ens kunde komma på när det var så funderade vi på om vi blivit imuna mot baciller och bakterier. Men tji fick jag. Efter en kort men hemsk släng av magsjuka igår sitter jag nu hemma idag och kurerar mig. Det var därför deltävling 2 blev sen, men jag hoppas att ni hänger på ändå. Tack för alla som deltog och vad kul att det finns saker som ni uppskattar med min blogg! Det tar jag till mig och kommer att fortsätta med i utvecklingen av bloggen. Vinnare av deltävling 1 presenteras i ett senare inlägg.

Deltävling 2
Pris: Ett set med vinglasmarkörer
Fråga: Vad önskar du att jag skrev/visade mer av i min blogg?

För att tävla om ringen svarar du på ovanstående fråga genom en kommentar till detta inlägg. Tävlingen är aktiv fram tills dess att nästa deltävling läggs upp under torsdagen den 24/2. Alla som är med i minst 3 deltävlingar är också med i den stora finalen. Kom igen nu! Fler fina priser väntar!

lördag 19 februari 2011

Tävling!

Nej, nu är det dags att få upp aktiviteten här i bloggen tycker jag! Finns det någon som kan vara intresserad av att vinna lite smycken? Jag tänkte inte göra det speciellt svårt för er. Jag ställer en fråga och ni svarar. Hur enkelt som helst! =) Jag vill ju skapa en blogg som många läser och blir inspirerade av och därför kommer mina frågor kretsa kring det. Tävlingen består av flera deltävlingar och en stor final. Det kommer en ny fråga (tävling) var tredje dag och du har chansen att delta i den fram tills en ny fråga (tävling) har kommit upp. Varje deltävling har ett pris som slumpas fram bland de som har deltagit och alla som vart med i minst 3 deltävlingar kommer också att vara med i den slutgiltiga finalen där extra fina priser väntar. Kan det vara något? Vi provar så får vi se!

Deltävling 1
Pris: En budskapsring i äkta silver - Ab imo pectore (Av hela mitt hjärta)
Fråga: Vad uppskattar du mest med min blogg?

För att tävla om ringen svarar du på ovanstående fråga genom en kommentar till detta inlägg. Tävlingen är aktiv fram tills dess att nästa deltävling läggs upp under måndagen den 21/2. Alla som är med i minst 3 deltävlingar är också med i den stora finalen. Kom igen nu! Fler fina priser väntar!

onsdag 16 februari 2011

Det här med kreativiten...

När jag fick reda på att min leverantör av silverplåt inte längre kunde leverera gick den kreativa luften lite ur mig. Det kändes som om allt jag kämpat för, att få visa upp det jag kan och att få sälja smycken till kunder, var förgäves och att jag skulle få börja om från början igen. Jag bestämde mig för att ta en paus ifrån allt vad kreativitet hette och jag började fundera på vad jag egentligen vill göra med min lediga tid.

När jag väl släppt alla negativa tankar började jag inse att jag har visserligen har lagt ner mycket tid per vecka för att leverera smycken, kort och andra beställningar, men jag kände också att jag saknat att vara riktigt kreativ. Missförstå mig inte nu, jag älskar alla beställningar jag får. Det finns ju ingen större bekräftelse än att någon bär mina smycken och vill betala för något som jag har skapat, men jag kan också känna att tiden för att komma på nya produkter eller prova nya tekniker har försvunnit.

Jag är ju en tänkare av stora mått, så jag nöjde mig inte med det utan jag funderade lite till. Jag började fundera på vad det är jag gillar att göra allra mest och jag kom ganska snabbt på att jag älskar bröllop och vill satsa mer på att ta fram bröllopsserier till andra som vill ha personliga och lite lyxigare inbjudningar, festprogram, vigselprogram, placeringskort, tackkort osv. Men sen känner jag att jag vill låta min kreativitet vara fri och använda tiden till att antingen skicka till nära och kära eller någon kanske blir till försäljning.

Eftersom jag är en sån där som är antingen på eller av så vill jag satsa ordentligt om jag ska ha produkter till salu. Skulle någon mot förmodan hitta produkter i bloggen som man är intresserad av att köpa så är det bara att skicka en förfrågan via mail så svarar jag. Eller så kan man kika in på Signerat där jag har befintliga och aktuella produkter upplagda.

Vilka blir då skillnaderna här i bloggen? Ja, det återstår väl att se. Att vara kreativ är ju mitt sätt att hämta energi i livet, så jag vågar nog lova att jag kommer att fortsätta att försöka inspirera er som har hittat hit, men det kanske kommer att blandas upp lite mer med andra tankar om livet och min vardag. På detta tema kommer jag därför att utlysa en tävling under helgen med fina priser, så glöm inte att kika in på då om ni vill ha chans att vinna!

fredag 11 februari 2011

Vårt bröllop ur mina ögon, del 7 – Bröllopsmiddag

Att få sitta i en fin festlokal och uppleva sin egen bröllopsmiddag är nog bland det häftigaste jag någonsin vart med om. Att få blicka ut över alla sina nära och kära och veta att de är där just för er skull. Det är riktigt stort och jag vet inte om jag någonsin kommer att befinna mig i ett sådant sammanhang igen där släkt och vänner finns samlade och alla är så otroligt glada. Och så får man ju själv vara i centrum! Jag hade vart lite nervös för det där innan, tänk om det inte blir bra, det kanske inte blir några tal, folk kanske inte trivs vid sina bord eller gillar maten? Men det försvann ganska direkt. Och jag vet exakt när det hände. Det var efter det första talet som hölls av min pappa och därefter dröjde det inte länge innan toastmastrarna tog till orda igen för att presentera nästa talare. Då kände jag väl på något sätt att det var många tal planerade och att det kommer att bli en lyckad kväll. Så då kunde jag slappna av på riktigt för första gången på hela dagen och jag önskade att kvällen aldrig skulle ta slut!

Vår fina festlokal uppdukad

Bordsplaceringen är en otroligt viktig del av bröllopsmiddagen och vi la ner ganska mycket tid på den. Vi hade möjlighet att välja om vi ville ha runda eller rektangulära bord, och vi valde runda. Vi gjorde bedömningen att det skulle bli lite lättsammare och mer socialt. Har man för stora bord kan effekten bli tvärtom, men våra bord för 8 personer var jättebra. Vi började med att dela in våra ca 75 gäster i olika kategorier utifrån vilka som kände varandra sedan tidigare och vårt mål var att alla skulle känna någon vid sitt bord, alla skulle ha möjligheten att ära känna någon ny och det skulle vara en mix av våra tre geografiska områden vid borden, Norrland, Värmland och Stockholm.
Vårt honnörsbord såg lite annorlunda ut än det traditionella. Enligt sed ska bröllopsparet sitta med föräldrar och släkt till bordet, men eftersom vi båda har separerade föräldrar som har nya respektive, så blev det lite meckigt och det kändes som om det snarare blev en rangordning av vilka som står oss närmast. Så vi bestämde oss för att ha brudföljet till bords, dvs våra syskon med sina respektive. Det blev en jättebra lösning och vi både slapp konflikter och hade riktigt kul vid bordet!

Bröllopsmiddagen är i full gång

När man ska placera ut sina gäster ska man tänka igenom valet av bordskamrater noga. Att man får någon vid sin sida som man inte trivs med är väl ok, men middagen blir väldigt lång om det inte finns någon rolig att prata med. Hur man har trivts vid bordet brukar också påverka hur festen blir sedan. Det finns mycket att tänka på, men ett tips är att aldrig sätta någon riktigt social och framåt bredvid någon som ofta är tyst och blyg, med motiveringen att ”då kan hon säkert dra igång honom”. Detta har hänt mig flera gånger när jag varit på fest, men det enda som händer är att jag blir frustrerad att jag inte får något gensvar och den andre vill egentligen bara vara ifred. Det är bättre att matcha ihop folk utifrån energinivå, även om man skulle ha ett intresse gemensamt. Vi valde att klumpa ihop våra vänner 4 och 4 för att sedan sätta ihop dem utifrån personligheter, var man befinner sig i livet och möjligtvis intressen. Det var lite klurigt till att börja med, men eftersom vi började med det nästan samma dag som alla gäster svarat så hade vi god tid på oss. Vi klippte ut lappar och placerade på ett bord och flyttade runt allt eftersom och många glas bubbel senare så blev vi riktigt nöjda.

Vår planering för bordsplaceringen

Ett annat beslut som var något av de viktigare vi fattade var valet av toastmastrar. En toastmasters uppgift är att vara värd för middagen, planera den utifrån mat, servering och tal och även se till att gästerna är på gott humör och vet vad som händer. Eftersom vi har många vänner som både är vana och gillar att prata framför folk så hade vi en hel del bra personer att välja på. Många väljer en toastmaster som inte står en så nära, då det kan bli mycket jobb för personerna ifråga inför och under middagen och man vill belasta någon av sina bästa vänner det. Vi resonerade så att vi såg detta som ett hedersuppdrag och ville gärna fråga några av våra närmsta vänner eftersom de känner oss bäst och vet vad vi ville ha. Men om de sedan skulle tacka nej, så skulle vi självklart ha förståelse för det. Vi bestämde oss snart för att vi ville ha två stycken för att avlasta dem och vi ville för deras skull att de kände varandra sen innan. När vi hade bestämt oss för våra förstaval så frågade vi dem var för sig och båda blev jätteglada och tackade ja!

Våra fina toastisar busar med oss innan vigseln

Självklart väljer man själv hur mycket av planeringen och middagen man vill lägga ut på toastmastrarna och hur mycket man gör själv. Ibland låter brudparet över festprogrammet till toastmastrarna, men vi ville inte lägga för mycket inför bröllopet på dem, så vi valde att göra det själv. Vi bjöd hem dem på middag ett par gånger inför bröllopet för att gå igenom hur vi ville ha middagen. Jag som är van vid projektledning tyckte att det var viktigt att kunna slappna av helt på middagen och släppte därför all kontroll av den med varm hand. Jag ville inte veta om maten var sen eller om talen inte höll sig till tidschemat och det var verkligen skönt att bara släppa all kontroll och åka med. Vi visste inte på förhand vilka som anmält tal och vi visste inte heller hur schemat såg ut.

Toastmaster och toastmadame förbereder för brudskål

Våra toastmastrar var fantastiska! En av dem var själv gift, vilket gjorde att hon själv upplevt en egen bröllopsmiddag. Hon hade dessutom själv vart toastmadame ett par gånger tidigare, så hon var rutinerad. Hennes rutin tillsammans med hans idéer och engagemang blev perfekt! Några saker de gjorde som var extra uppskattade av oss var dels att hålla ett introduktionstal med alla gäster när de anlänt till brudskålen innan vi kom för peppa och informera om kvällen, de pratade med alla talare innan deras tal för att ev. lugna nerver eller ge tips, de skapade en härlig stämning i lokalen och bröt isen direkt, de la in ett par bensträckare under middagen så att alla fick röra lite på sig, de var med kvällen innan för att lära känna våra familjer, de skötte all kontakt med köket så att inga tal krockade med servering, de hade ett starkt fokus på att vi inte skulle behöva tänka på något och även om något oväntat dök upp så fixade de det utan att vi behövde veta och dessutom låg det champagne på hotellrummet när vi kom hem på natten.

Färgmatchade var de till och med dagen till ära

Att det är flera som kommer att hålla tal under middagen är ju väldigt vanligt och mitt enda tips inför det är egentligen bara att försöka vara så närvarande som möjligt. Lyssna på dem och ta in det de säger! Det är ganska svårt för man är redan så överfylld med en massa känslor, men talen är det jag fortfarande, så här ett halvår senare, fortfarande minns som det bästa. Vi funderade länge på hur vi ville dokumentera talen och vi valde tillslut att inte filma dem. Jag tror att många av mina fina minnen från den kvällen skulle bli lite förstörda om man skulle få se dem igen på en mörk video med taskigt ljud. Vad man däremot kan göra är att be toastmastrarna att få en papperskopia på talet i efterhand. De flesta skriver ju ner sina tal och de papprena har vi sparat för att kika tillbaka på någon gång när vi behöver en egokick eller bara vill minnas lite bättre.
Vi valde också att hålla tal för varandra. Det är inget måste, oftast håller inte brudparet något tal alls, eller möjligtvis så säger man ett tack till alla på slutet. Men vi ville ändå säga något till varandra och trots att tårarna rann och man var lite nervös, så är jag så glad att vi gjorde det. Vi berättade båda hur vi hade känt när vi träffades och varför vi har valt att gifta oss och jag tror att gästerna uppskattade att även vi sa något.

Bröllopsmiddag

Om jag skulle lyfta fram en sista punkt som är viktig för en riktigt lyckad middag så är det nog festprogrammet. Det är ett program som man kan fylla med saker som underlättar för gästerna att lära känna varandra och ha kul. Vilket innehåll man väljer beror helt på vilket syfte man anser att festprogrammet har. En del skriver dikter, har snapsvisor eller skriver om hur man träffades. Vi inledde festhäftet med några ironiska ordningsregler och pratstartare. Vi tog också reda på lite statistik om gästerna och skrev ner, d v s hur stor andel som är singlar/gifta, hur många som kommer ifrån olika delar ifrån landet och vad genomsnittåldern är. Vi la in ett litet korsord om oss och vi valde att ha med beskrivningar om alla gäster för att man snabbt skulle få något att prata om när man läste om sin bordsgranne. Självklart läser alla om sig själva också, så se till att ni skriver lika mycket och engagerat om alla personer och gärna något annat än vad de jobbar med eller var de kommer ifrån. Vi avslutade med några visor som toastmastrarna skulle kunna använda sig av om de behövde fylla ut med något.

Vår stämpel på framsidan av festprogrammet

När det gäller designen så valde vi det vanligaste formatet för ett festprogram, ett stående A4. Jag ville hålla det ganska enkelt men med en exklusivare känsla, så det fick gå i vitt och silver och med vår egen stämpel på. Det är lite meckigt att skriva ut tvåspaltigt på både bak- och framsida och det tar ett tag innan man förstår i vilken ordning man ska lägga allt, så räkna med att det tar tid. Men festhäftet är alltid uppskattat och kan locka fram många skratt om man fyller det med rätt saker. Det blir verktyget till en lyckad bröllopsmiddag!

Festprogram - Insida                                      Festprogram - Utsida

Jag har fått frågor om hur vårt festprogram såg ut inuti, och om det kan vara till någon nytta, så låter jag er kika i den pdf som vi använde när vi skrev ut. Det ser alltså lite oorganiserat ut, men det är för att det ska tryckas på båda sidor och vikas i mitten. Designen och placeringen i festprogrammet gör man enklast i ett designprogram, som t ex InDesign, om man behärskar det.


Klicka på bilden för att förstora eller bläddra

onsdag 9 februari 2011

Vänner för livet

Jag har vänner som står mig nära. De är inte jättemånga till antalet, men de är jätteviktiga för mig. Det är vänner som jag bryr mig om och som berör mig. Härom dagen satt jag och reflekterade lite över det här. Hur påverkad man blir av andras liv. Några av dem mår riktigt dåligt just nu, någon går till och med igenom den värsta perioden i hela sitt liv. Någon är otroligt lycklig och sprudlar av glädje. Andra som kanske känner sig som varken eller, skulle behöva antingen en spark i baken eller en extra kram nästa gång vi ses. Oavsett hur de mår så är jag så glad för att vara en del i deras liv. För riktigt nära vänner påverkar verkligen ända in i hjärtat. Det som händer i deras liv känns i mig. Det kan göra fysiskt ont att se någon må dåligt, men det kan också vara underbart härligt att bara tokskratta tillsammans över ett glas vin. Oavsett vilket så är det lika viktigt att på riktigt se varandra. Att bry sig om. Att lägga sig i och inte ge upp. Att våga ifrågasätta. Att vara närvarande. Att ge uppmuntran och uppskattning. Att ge kärlek och stöd.

Jag är absolut ingen expert eller förebild på detta område, men ibland slår det mig verkligen hur viktigt det är för mig att mina vänner finns runt omkring mig. Jag är nog ofta lite för duktig att intala mig själv att jag ska klara allt själv, men oavsett om det är jag som är ett stöd för någon annan eller om det är jag som får luta mig mot någon så är det en alltid lika skön känsla efteråt. Antingen är det känslan av att jag kan hjälpa någon som står mig nära eller att jag har någon som lyssnar på mig. Och det är en oslagbar känsla!