söndag 21 augusti 2011

Kärlek och vatten - sen växer det!

- Men hur går det då med gräset, har folk frågat. Växer det nåt eller? - Jodå, det växer på för fullt även om det fortfarande behöver vår kärlek. Fast och andra sidan, vad växer utan kärlek?

Vi har haft några lugnare veckor i huset nu, efter vår rivstart. Det har vart skönt att bara få bo i huset och haft en vardag här, öven om det inte går en dag utan att vi pratar om vad lyckliga vi är över att vi bor här. Det har nästan känts lite väl lugnt den senaste veckan, men härom kvällen fick vi ett litet annat perspektiv på det. Förra helgen kom det en lapp i brevlådan om Grannkräftis! Underbart kul tyckte vi och i fredags kväll dukade vi upp ett långbord under en carport med ett tält lite längre ner på gatan. Nästan alla grannar var med och det var sjukt kul! Vi konstaterade att i princip alla grannar är mellan 28-32 år och det känns som vi är liknande fas i livet. Jag gick och la mig vid 02.30, men då stack grabbarna ner till killen med bastutunna och fortsatte... Det blev inte många timmar utanför soffan igår, kan jag säga. Men det var det värt! =)

På festen var det flera som kom fram och berättade hur konstigt det hade vart att de försvann i en vecka och på semester och när de kom hem så hade vi inte bara flyttat in, vi hade byggt altan och fått en gräsmatta också. =) Det var kul att höra dem och jag kan förstå att det var en lite märklig känsla.

 Efter 5 dagar såg vi dem - de första grässtråna!


Innan grästet hade börjat komma upp var man ju självklart lite orolig om det skulle ta sig över huvud taget. Men efter en knapp vecka lyckades vi hitta några tecken på liv i jorden. Underbart! Någon dag efter det kom det ännu fler och efter ca 2 veckor hade det växt upp såpass mycket att en ljusgrön färg hade tagit över det bruna.

Fast det är klart... Det var inte många grässtrån i början...


Vi vattnade ganska mycket de 2 första veckorna, en gång på morgonen och en på kvällen. Det behövdes nog, för det var ganska varmt och fuktigt i luften. I början var vi rädda att vi vattnat för mycket, men när väl gräset började växa kunde man se att där det hade blivit små gropar i jorden, och där vattnet samlat sig, där växte det nästan mest.


Efter ett par veckor såg mattan mer grön än brun ut

Nu har gräset kommit upp såpass att man skulle kunna kalla det en gräsmatta. Jorden är dock ganska mjuk när man går på den, men jag antar att det kommer att packa ihop sig när vi börjar gå på den och efter en vinter. Den har också blivit lite fläckig, något som är rätt vanligt har jag förstått. Förra helgen köpte vi mer jord och frön, så eftersådde vi på de kalare partierna. Det har nu också börjat ta sig och det börjar kännas riktigt bra! Vi passade också på att köpa en gräsklippare, så i lördags kom den dagen som Robban pratat om ända sedan vi köpte huset - att för första gången i livet få klippa sin egna gräsmatta! Han var lycklig som ett litet barn!

 Första klippningen

måndag 15 augusti 2011

Första husprojektet - Bygga soldäck och så gräs

Vi fick nycklarna till huset fredagen den 15 juli, så då packade vi in det mest nödvändiga i bilen (en flaska bubbel, en orkidé och en luftmadrass) och stack iväg för att spendera vår första natt i huset. Oj, vilken frihetskänsla det var! Att sitta på baksidan med ett glas champagne och se solen gå ner var helt fantastiskt. Senare drog vi upp radion på max och tokdansade mitt i natten, bara för att vi kunde och för att inga grannar kunde höra oss. Jag visste ju att jag skulle känna mig fri i huset, men SÅ fri var jag oförberedd på. Jag kände att jag nu hade allt jag behövde i mitt liv för att vara lycklig - fina Robban och fina huset!

Det allra mesta är fantastiskt med att köpa ett alldeles nytt hus. Men det finns en sak som är lite tråkig - baksidan är ju också helt ny. Vilket i praktiken betyder att det bara finns jord och ogräs där bak. Vi bestämde oss snabbt för att sommarens semesterprojekt skulle bli att anlägga gräsmatta och bygga soldäck.

Vår baksida när vi flyttade in

Sagt och gjort. Vi ringde in min underbara familj ifrån Karlstad och bad dem ta med sig arbetskläderna. Två dagar senare är fyra kroppar och en valp här och arbetet börjar. Vi planerade att bygga ett ganska stort soldäck på ca 30 kvm och vi gjorde också bedömningen att vi inte behövde gjuta plintar, utan att det skulle räcka med att bygga altanen på marksten. Det börjas rita skisser, mätas, beräknas material, jämföras priser och planeras inköp. Tisdag förmiddag går åt till att köpa material och hämta marksten. På eftermiddagen kommer reglarna upp. Då inser vi att altanen har växt ganska rejält någonstans mitt i allt skissande. När vi nu mäter den är den 45 kvm! Men men, vi intalar oss att "man ångrar aldrig att man byggt en för stor altan" och bygger glatt vidare.

Reglarna på plats 


Fyra personer jobbade med altanen. De mätte, grävde, sågade och skruvade. Jag och mamma fick ta oss an gräsmattan. Jorden som levererades med huset skulle vara matjord, men den såg inte mycket ut för världen och vi insåg att det helt enkelt inte gick att så gräs direkt på den. Så vi gick ihop med en granne och beställde leverans av ny, gödslad matjord. Med en markyta på ca 200 kvm och vi ville ha 5 cm ny jord, så beställde vi ett flak med jord = 13 ton. Jorden levererades mycket riktigt på vår baksida, och sedan var det bara att lassa upp i skottkärror för att sprida ut det över marken. Jag kan säga att 13 ton är MYCKET jord att flytta på.

Leverans av matjord


Dag 2 började resultaten synas på riktigt. Alla reglar lades ut och trallen påbörjades. Jordhögen blev även den lite mindre. Det var en otroligt varm dag, men med bra markservice orkar man faktiskt jobba nästan hur länge som helst. När kvällen kom och det var dags att sluta för dagen ville vi så gärna ta en kall öl på altanen. Problemet var att det var så lite trall som var lagt att bordet inte fick plats. Men vad gjorde väl det. Vi satte oss på rad och altanen blev invigd!

Invigningsgrill på altanen


Dag 3 vaknade vi upp av spöregn. Men det var också den dagen som vi skulle försöka få allt klart. Vi gick på ren adrenalin och när dagen övergick till kväll så kunde vi se att soldäcket var helt klart, jorden var utkrattad och gräsfröna var sådda. På mindre än en vecka från att vi flyttade in hade vi byggt 45 kvm soldäck, skyfflat ut 13 ton jord och sått 200 kvm gräs. Snacka om rivstart! 

Vårt stora, fina, klara soldäck!

fredag 12 augusti 2011

Bor in mig...

... ja det är väl så det kallas, det jag har sysslat med nu i fyra veckor. För nu har det gått precis så lång tid sedan vi fick nycklarna till vårt hus och vi låste upp dörren för första gången. Och sedan dess har jag vart så fånigt lycklig. Det är en sån otroligt härlig frihetskänsla med eget hus, att det nästan är löjligt. Huset känns så perfekt på alla vis och det känns så vi. Lycka!

Första upplåsningen


Dagarna har gått fort och vart både fullpackade och tomma. Robban började jobba i måndags och själv har jag ytterligare en semestervecka kvar, vilket nu har gett mig en vecka där vi har bondat ensamma - huset och jag. Det har vart en bra vecka. Jag går och packar upp småkartonger, sätter upp gardiner, vattnar, sorterar foton, tvättar, solar eller provar ut vilken soffa jag trivs bäst i. Ganska mysigt att få göra allt i egen takt. Det som är lite konstigt är att allt som förut var tråkigt känns plötsligt kul nu. Det är kul att laga mat på nya spisen, kul att dammsuga nya fina golven, kul att tvätta i egen maskin och kul att handla och ställa in i nya, stora kylen och frysen. Ja, jag trivs nog väldigt bra med livet just nu!

Vårt nya (och tomma) hus