måndag 24 oktober 2011

Våra bröllopsinbjudningar

Det är många som planerar bröllop nuförtiden! Och just nu verkar tiden vara inne för många att planera sina bröllopsinbjudningar. Jag brukar få någon fråga i veckan på mail året om, angående den bröllopsinbjudan som vi gjorde till vårt bröllop, men de senaste veckorna har frekvensen på frågor om bröllopsinbjudningar ökat markant och har kommit upp till 5-10 i veckan. Helt underbart tycker jag! Jag får ju ta del av era underbara bröllopshistorier ifrån blivande fruar (och en och annan blivande make) och svara på frågor.

Det är många som mailar och säger att ni har blivit inspirerade av någon del av min bröllopsserie. Det blir jag jätteglad av höra! Det var ju lite det som var meningen. Det är faktiskt 5 brudar som har skrivit och berättat att de ska gifta sig i sommar i Rottneros park, där vi gifte oss, och att jag har inspirerat dem till det. Det är också många som ställer frågor, och eftersom många ställer liknande frågor, så tänkte jag att svarar på de vanligaste frågorna i ett blogginlägg, så kan ni alla ta del av dem. Skulle det dyka upp fler/nya frågor, så är det bara att ställa dem som en kommentar till detta inlägg eller maila dem till mig, så svarar jag så gott jag kan! Mer om hur jag gjorde inbjudan hittar ni i detta tidigare inlägg.

Vår 7-sidiga booklet

Vanliga frågor och svar

1. Vad heter typsnittet ni använde som rubriker?
- Scriptina 

2. Hur fäste du boken?
- Jag häftade den med vanlig häftklammer. Sedan fäste jag den skimrande tapetbiten ovanpå för att dölja det.

3. Hur gjorde du stämpeln?
- Jag desinade den i InDesign och beställde den som en jpg-bild hos ett företag som tillverkar stämplar. Det finns många om man googlar, men jag gjorde det hos MyCards.se.

4. Vad har du använt för papper?
- Jag hade vit cardstock med canvas-struktur som yttersidor och 300 g skimrande vit kartong som insidor.

5. Tar du emot beställningar på bröllopsserier?
- Ja, det gör jag gärna. Jag designar den efter era önskemål och alla inbjudningar och bröllopsserier är handgjorda av högsta kvalitet och helt unika. Pris beror helt på era önskemål om hur de ska vara utformade och hur mycket material det går åt.


6. Hur gjorde du klisterlappen som förseglade boken?
- Jag köpte vanliga kontor-klisternärken i den storlek jag ville ha och skrev ut tvärs över hela. Då hamnade texten lite olika på alla klistermärken.

7. Vilken storlek är bookleten i?
- Jag tror att den blev 15 x 10 cm



8. Hur gjorde du klisterlappen som förseglade boken?
- Jag köpte vanliga kontorsetiketter på ett A4 i den storlek jag ville ha och skrev ut tvärs över hela. Då hamnade texten lite olika på alla klistermärken.

9. Vad är embossing?
- Embossing är att man snabbt smälter ett plastpulver som gör att ytan upphöjs i ett relief-tryck när det stelnar. Man stämplar först den text man vill ha med genomskinlig stämpeldyna, häller på embossingpulver i valfri färg ovanpå för att sedan hälla tillbaka pulvret i burken. Kvar fastnar pulvret där man stämplat och det värmer man med en embossingpistol. Resultatet blir fantastiskt och lyxigt. Detta är en av mina favorittekniker.



10. Hur band ni fast vägbeskrivningen i bookleten?
Vi vek den två gånger, gjorde fyra hål i sidan där den skulle vara och fäste den sedan med silverband med rosett. Då kunde gästerna plocka ut kartan och ta den med på färden till bröllopet.

Lycka till alla blivande brudar och hör gärna av er på vägen!

tisdag 11 oktober 2011

Att inreda med färg

Det här med inredning är ju ett spännande kapitel. Kul och svårt, tycker jag. Det var med skräckblandad förtjusning som jag insåg att jag skulle få inreda ett hus helt från början. Vi visste att vi ändå ville byta ut en hel del möbler som vi hade i gamla lägenheten så då fick vi fundera helt från början. Vilken stil vill vi ha. Vilka färger? Och strukturer? Förutsättningarna var ganska enkla. Det är ett ljust hus med stora fönster, högt till tak och vita väggar.

Jag har funderat lite på vad det är som gör att jag fastnar för något. Vad det är som inspirerar mig. Ofta är det en färg eller en känsla tror jag. I förra lägenheten hade vi mycket kontraster och starka färger. Mycket svart, vitt och en stark kontrastfärg. Det passade liksom in där. Men i det här huset är känslan annorlunda. Här känner jag mig lugn, lycklig och harmoniskt. Här kände jag direkt att jag ville ha ljusa färger. Inte vitt och sterilt, men ljust och välkomnande.

Jag måste ha en bra och enkel bas och en tydlig målbild innan det är dags för att köpa möbler. Gärna en visuell målbild. Och den kommer ofta väldigt slumpmässigt. Som den bild som jag har haft som grund nu till vår nedervåning. Det är nästan skrattretande. Jag har ingen aning om vad jag sökte efter, men jag bildgooglade jag på något i alla fall och av någon anledning så hittar jag en skärmpump av när Carola är gäst hos Malou i Efter tio. Så här såg den ut:

Inspirationsbild

Nej, jag är ingen större Carola-fan och Nej, jag brukar inte titta på Efter tio. Jag tror att det var hyllan i bakgrunden jag letade efter. Hur som helst. Detta skedde ungefär ett halvår innan vi köpte huset. Jag såg bilden och sparade ner den i min inspirationsmapp på datorn, som jag brukar göra när jag ser något jag gillar. Över ett halvår senare öppnar jag min inspirationsmapp igen för att se på bilder jag sparat ner i inredningsmappen och hittar den här. Och när jag ser den, ser jag också vilken härlig färgharmoni den har. Jag funderar lite och öppnar den sen i mitt favortitprogram: Kuler. Det är guds gåva till alla oss som gillar att tänka utifrån färger. Man kan enkelt skapa färgkombinationer och se hur de matchar, få inspiration av andra och hämta färger ifrån foton/bilder. Jag punkterade de färger jag gillade i bilden:

Punktering av favoritfärgerna

Jag valde ljusa, fina och både varma och kalla toner. Och ut kom en färgkombination färdig med CMYK-koder. Efter lite justeringar kom det sedan en färdig remsa ut som jag genast kände att jag ville inreda mitt hus med. Ni som har följt mig ett tag har väl märkt att jag ofta återkommer till olika nyanser av turkos. Varför vet jag egentligen inte. Men min gissning är det påminner mig om vatten. Tropiskt hav. Sol och värme. Semester och bad. Och den här kombinationen är verkligen som en strand med ljus sand och genomskinligt vatten.


Mina färger: Varm ljusgrå, cremevit, ljus och sval turkos, sand och en kall mörkbrun


Detta är en enkel basic-skala som jag har valt att använda som guide när jag börjat leta möbler. Den är också oerhört praktisk. Man kan enkelt byta ut den turkosa färgen mot en helt annan (exempelvis lila. grön eller rosa) och ändå ha kvar resten av möblerna. Sedan är det bara att bestämma vilka färger som ska vara mest förekommande och vilka strukturer man vill ha. Lätt som en plätt! =)

Soffa med kuddar


Ljus, men inte vit. Så lät våra önskemål om färg på soffan. Så det fick bli en soffa i sandfärgen ifrån min lilla palett. Då kunde vi ha mediemöbeln och soffbordet i helvitt utan att det känns sterilt. Sedan gick jag och letade efter tyger i mina färger att sy kuddfodral av. När man väl har valt 2-3 basfärger att inreda det mesta med, behöver man inte så mycket av de andra färgerna för att det ska kännas som det finns en röd tråd i rummet.

Sandhyllan

Våra vägghyllor med sand ifrån resmål vi vart på följde självklart med från lägenheten. Den har visat sig vara väldigt uppskattad och många som här är stannar där för att titta och fråga. Kul och personligt! Sanden matchar ju sofforna oförskämt bra och jag har även placerat ett par böcker där, som plockar upp färgerna igen. Nu skulle jag bara vilja att burkarna utökas med fler resmål snart... 

Vardagsrummet

Så här är en översiktsbild av vårt vardagsrum som det ser ut just nu. Lite väl överexponerad bild kanske, men det står vita orkidéer i fönstren. I det här rummet trivs jag otroligt bra! Det känns harmoniskt. Och om du inte har vart inne i Adobes gratisprogram Kuler, så kan jag verkligen tipsa om det!

söndag 9 oktober 2011

Har man ingen rabatt får man väl bygga en

För några veckor sedan beställde vi en häck och igår var det dags att hämta den. Det blir en oxbärshäck som blir tät och fin. Vi hade redan grävt upp jorden där den skulle vara, så vi hade nog tänkt att det skulle gå ganska lätt att bara kasta ner dem. Men när vi kommit hem med allt vi behövde för att plantera så insåg vi att det skulle bli ett större projekt trots allt.

Häck med tillbehör


Grejen var att när vi väl stod i blombutiken så började vi titta på fröer och lökar. De flesta av dem skulle planteras ni i september/oktober. Jag har alltid velat ha en egen liten rabatt att plantera blommor i och nu när vi flyttat till hus så ser jag min chans. Jag har fått röda, fina tulpanlökar i inflyttningspresent och nu när vi stod i affären så började vi kika på fler fina blommor att sätta i rabatten. Vi har äntligen bestämt att i vi saknar lite liv och färg uppe i vänstra hörnet i trädgården och där ska jag få en liten rabatt. Vi stod länge och väl och valde sorter och försökte tänka på både höjd, struktur, färg och blomningstider. Det var många som såg frågande ut när vi tagit upp en stor golvyta i affären där vi la ut bilder på blommorna tills vi blev nöjda.

Tulpaner, hyacinter, vårstjärnor ska planteras


Sedan satte vi igång med våra projekt. Robban ansvarade för häcken. Den ser ut att bli grymt fin. Vi har grävt ner plantorna 20-30 cm och har ca 30 cm mellan plantorna. Jorden är en blandning av matjord, planteringsjord, lite sten och grus, kogödsel och torvmull. Det ska nog häcken må bra av. Sedan var det bara att vattna massor och låta den gå in i vila inför hösten.

Robban planterar häck


Mitt lilla planteringsprojekt tog sig också framåt. Jag började med att gräva ur ganska mycket. Rabatten har fått platsen runt ett stort träd, så det fanns massa smårötter och ogräs som skulle bort innan det kunde börja bli fint. Sedan fyllde vi på ny jord, stoppade ner lökarna, på med mer blandad, näringsrik jord och sedan vattna. För att rabatten skulle synas lite mer, köpte vi små marksten som jag la ut in två halvcirklar i kanten av rabatten. Längst in mot trädet kommer jag att plantera prydnadsgräs, men det gör man inte förrän snön är borta har jag förstått och utanför kommer vi att så upp mer vanligt gräs. Så nu är det bara att vänta till våren. Antingen kommer det upp något färgglatt och fint när snön smälter bort, eller så gör det inte det. Vi får väl se.

Min nya rabatt

lördag 8 oktober 2011

Namnsmycken

Äntligen har min kreativa sida vaknat till liv igen! Jag har haft så mycket att göra på sistone, att helgerna mest har gått åt till att vila upp mig på. Men nu har det pysslats. Mest har jag tillverkat beställningar än så länge, men imorgon ska jag skapa helt nya saker. Som det här namnsmycket till exempel. Det är ett halsband i silver på läderrem med barnens namn ingraverat.

Halsband med rund tag på läderband

måndag 3 oktober 2011

Mjuka paket

Idag har vart en riktigt tråkdag. Jag har  vart sur och trött. Den började med att jag gick upp omänskligt tidigt för att ta mig ända in till stan för att hinna med morgontåget till Göteborg. Där skulle jag på ett spännande möte som jag länge sett fram emot. Robban skulle köra mig till pendeln, men vi kom lite försent så vi fick fortsätta ända in till stan. Jag kom i tid till T-centralen. Problemet var bara att tåget inte gjorde det. De uppdaterade tiden med 5 minuter i tager och efter 15 minuter rullar det äntligen in. Jag går på, hämtar en kaffe, öppnar datorn och sätter mig tillrätta. Och där satt jag i 45 minuter till. Problemet var bara att tåget fortfarande inte hade lämnat perrongen. Tillslut insåg jag att jag kommer inte bara komma försent till mitt möte, jag skulle inte ens hinna ta mitt tåg tillbaka i eftermiddag. Så jag fick snällt hoppa av igen - på Stockholms C.

Så den här dagen kom jag aldrig in i liksom. Nu hade jag tur och fick mötet ombokat till på onsdag, så då försöker vi igen. Bättre lycka nästa gång!

I helgen som gick har jag jag mest latat mig. Och pysslat lite. Det var nämligen första helgen på väldigt länge där jag inte hade något inplanerat. Det där är något som oftast bara är skönt, men som ibland kan vara lite stressande och tråkigt. I helgen var det bara skönt. Jag behövde vila upp mig. Men så har jag också virkat lite. En beställning på två par Baby-Converse blev det. Nu börjar virkningen ta sig. Jag lärde ju mig själv i våras genom att se på you-tube-filmer och nu börjar jag fatta galoppen. Skorna blir fortfarande lite olika stora (antar att jag spänner tråden olika hårt) men det blir inte som det var i början dör jag kunde virka 10 skor i samma storlek, men ingen matchade någon annan. Det är flera som frågat om beställningar på dojjorna, och nu när jag börjar behärska tekniken kanske jag kommer att ta emot fler beställningar. Jag måste ju träna om inte annat! Är någon sugen, så skicka ett mail! De kan göras i rött, blått, rosa och grått än så länge.

Virkade Baby-Converse



Finns i blått, rött, grått och rosa