lördag 9 april 2011

8 veckors hälsoprojekt

Jaha... då vaknar man upp och inleder sitt sista år i 20-års åldern. Känns väl ganska bra tycker jag. Fortfarande gillar jag att bli äldre, men det kanske vänder när man hamnar på andra sidan 30-strecket.

Efter ett smärtsamt uppvaknande att varken vågen eller kläderna ljuger så kan jag konstatera att några oönskade kilon har satt sig på min kropp. Jag har lätt för att både gå upp och ner i vikt och har alltid pendlat ganska mycket, så när jag inte bryr mig om kost och träning på ett tag så kommer viktökningen som ett brev på posten (eller ja, lite snabbare och säkrare än det). Jag tog en promenad och en funderare på vad som inte har funkat och varför jag lägger av med träningen och den nyttiga maten efter ett tag. Ni som har följt mig en tid vet säkert vid det här laget att jag är en allt-eller-inget människa. Därför går jag alltid ut starkt och tränar 4 gånger i veckan (2 pass kondition och 2 pass styrka) i några veckor. Då funkar allt jättebra, tills det kommer en vecka där jobbet, vänner, pyssel eller annat kommer i vägen och jag inte har möjlighet att träna alla gånger. Då dör motivationen direkt och jag tycker att det inte är någon idé längre. Lite lätt stört, jag vet, men sån är jag. Därför bestämde jag mig att göra annorlunda denna gång.

Istället för att öka målsättningen och kraven på mig själv ytterligare, så bestämde jag mig för att höja min lägsta nivå. Jag satte upp en 8 veckors period där jag ska träna 2-4 gånger i veckan, istället för 0-4 som det har vart förut. Även om jag har en stressig vecka så måste jag ju kunna komma iväg 2 timmar, kan jag tycka. Det kan tyckas som enkelt och en fjuttig målsättning (vilket även jag tyckte i början) men det har visat sig att det har ändrat hela min syn på träning och för första gången känns det som om detta är något som jag kan fixa i lång tid framöver. En trevlig bieffekt är ju att jag tappar de där extra kilona bara jag rör på mig. Hur många kilo det blir struntar jag i, bara jag kommer ut på mina rundor.

Min belöning om jag lyckats efter 3 veckor skulle bli nya löparskor och de har jag köpt nu

Sagt och gjort. För tre veckor sedan började jag mitt lilla hälsoprojekt och det här är mina förändringar:

- Träna 2-4 gånger i veckan
- Planera veckans mat och veckohandla varje söndag
- Göra matlådor till jobbet
- Dra ner på kolhydrater

Det går så jäkla bra den här gången och det är skönt att inte ha några förbud eller måsten. De dagar jag tränar kan jag unna mig något gott och de dagar jag inte tränar får jag hålla igen på kolhydraterna. Sunt förnuft helt enkelt. Det jag har märkt är att planeringen är A och O. På söndagar planerar jag och Robban veckans matsedel och träning tillsammans och sedan handlar vi det som behövs. Som roliga bieffekter har det både blivit billigare mat och jag har gått ner några kilo. Heja!

2 kommentarer:

  1. Hej! Och stort GRATTIS i efterskott! ♥ En OnePiece har jag klurat på att köpa, är den så cool och mysig som den ser ut? :) Bra jobbat med mat och träning också! Men kom ihåg att den bästa träningen är den som faktiskt blir av! :) Så man ska inte vara för hård med sig själv även om kontinuitet och bra mat är nyckeln till att lyckas! :) Att hitta en balans som passar in i vardagen är också viktigt. Jag har själv kämpat på sedan september och har gått ner många kilon, behövligt som den kontorsråtta man är! ;) Keep up the good work! Kram och pepp!

    SvaraRadera
  2. Låter som bra tankar du har! Kul när man märker resultat dessutom!
    Känner igen mig i det där med att köra stenhårt för att sedan få ett litet förhinder som stannar av allt i fortsättningen också! Kanske ska anamma dina tankar?! Jag har några månader nu kört med 2-veckorsplanering och "storhandling" av mat och märker att det blir en besparing på ca 2000 kr/månad! Fatta vad mycket kul man kan shoppa för de pengarna i stället för mat!

    SvaraRadera