söndag 7 oktober 2012

Virkad babyfilt av mormorsrutor

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om att jag köpt garn till ett mjukt projekt. Och vad blev det av det då? Jo, det blev en mormorsfilt! Som vanligt vet jag inte riktigt vad jag ger mig in på när jag börjar ett nytt projekt. Jag får för mig nåt och tänker att det är väl bara att lära sig längs vägen. Det var längesen jag virkade nu, så jag fick börja med att se på youtubefilmer om hur man gjorde överhuvudtaget innan jag kunde börja kika på mönster. Färgerna var redan klara, som jag beskrev i det tidigare inlägget valdes de som vi redan valt ut till lilltjejens rum.

Design på mormorsrutorna

Sedan var det dags att kika på mönster. Snabbt insåg jag att det fanns hur många mönster och typer av rutor som helst att välja på. Jag tycker att det lätt kan se plottrigt ut med för mycket färger och mönster, så jag valde snabbt att göra mina rutor ganska stilrena. Färgen i mitten blev samma för alla rutor och sedan varvade jag övriga färger på olika rutor.


Färdig babyfilt

Man kan ju göra rutorna hur stora och hur små man vill. Mina är virkade med nål 4 och blev ca 10 x 10 cm stora. Hela filten är 10 x 8 rutor, dvs ca 100 x 80 cm. Rutorna är oregelbundet sammansatta för att få en fin helhet. Det blev alltså en hel del rutor och det tog tid. Men är det något jag har så är det tålamod, så jag tycker faktiskt att det har vart riktigt kul att virka alla rutor.


Virkad kant på babyfilten

För att få en jämn och fin kant så valde jag att virka runt hela filten med det lila garnet på samma sätt som jag virkat mormorsrutorna. Filten kommer både att få plats i spjälsängen när det blir för varm för riktigt täcke, i vagnen när det är för varmt för åkpåse och den är såpass tjock och tjock och mjuk att man kan lägga den direkt på golvet också.


 Virkad baksida

 Man kan antingen sy eller virka ihop rutorna och jag valde att virka ihop dem med vitt garn. Det tyckte jag blev absolut snyggast. När filten sedan var klar så fuktade jag den med vatten, nålade upp den på en handduk, la en fuktig handduk ovanpå och lät det torka över natten. Det gjorde den riktigt slät och fin.


Mormorsfilten i spjälsängen

15 kommentarer:

 1. Hej Lina!

  Vilken fin filt! Jag blev väldigt inspirerad fast jag inte ens har barn :)

  Jag har läst din blogg sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka, jag fastnade hos dig av en ren slump när jag googlade hur jag skulle sy en brödpåse. Sedan dess prenumererar jag på alla dina inlägg som är väldigt inspirerande att läsa!

  /Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hänger med och har vart med mig så länge! Tänk vad en liten brödpåse kan göra. =) Hojta gärna till om det är något du vill se mer av i bloggen för att den ska bli ännu bättre.

   Kram Lina

   Radera
 2. Jättefin! Härliga färger. Då är det bara lilltjejen som fattas nu då. :)

  SvaraRadera
 3. Åh, så otroligt fin filt!! Färger helt i min smak! Skulle du kunna skriva info hur du virkat denna? Blev så väldigt inspirerad..
  Förstår om du inte vill! :)

  Mvh /Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart berättar jag, men det var inte så mycket mer än att jag sökte på "Virka mormorsrutor" på youtube. Jag hamnade på den här filmen (http://www.youtube.com/watch?v=XPVnC5eiE4Q) som jag härmade. Sedan är det bara att följa instruktionerna och välja färger.

   Lycka till! =)

   Radera
 4. Verkligen jättefin filt:)
  Har nu beställt garner o virknål o ska sätta igång.
  Men tänkte höra vilket mönster du har använt dig av?
  Tack på förhand!

  /Rebecca

  SvaraRadera
 5. Kul att jag kunde inspirera! Jag använde mig ett klassisk mönster som jag youtubade mig till och helt enkelt härmade. http://www.youtube.com/watch?v=XPVnC5eiE4Q. Lycka till och hojta när du är klar så jag får se hur det blev! =)

  SvaraRadera
 6. underbart fin filt! hur har du virkat kanten runt? håller själv på att göra en filt av mormorsrutor:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ville ha lite kontrast på kanten, så jag fortsatte att virka på samma sätt som innan. Som om hela filten var en stor mormorsruta liksom... Hoppas du förstår vad jag menar.

   Radera
 7. Hej!! Superfin filt! Hur mkt garn gick åt på ett ungefär?
  Mvh Anna

  SvaraRadera
 8. så jättefin den blev!jag ska åxå virka en babyfilt med mormorsrutor.

  SvaraRadera
 9. Hej,

  Vilket sorts garn har du använt?

  SvaraRadera
 10. Hej, jag håller på och gör en filt av mormorsrutor, och nu har jag kommit till momentet att montera ihop dem och förstår att det finns olika sätt. Hur gjorde du när du virkade ihop dem?

  SvaraRadera