onsdag 31 oktober 2012

Fulla frysen med surdegsbröd

Ibland är det skönt med storkok. Min variant på det är storbak. Det som är bra med surdegsbröd är att det från frysen bara tar 10 minuter på 150 grader i ugnen för att det ska återfå sin hårda skorpa och kännas helt nybakat. Jag bestämde mig för att fylla upp frysen rejält så att det skulle finnas hela hösten och vintern.

Välmående rågsurdegsgrund

Jag satte lite olika degar över natten för jäsning och vila. Mina brödfavoriter kommer alla ifrån Martin och denna gång blev det dubbla och trippla satser av Baguetter, småbaguetter, Kastrullbröd och ciabatta. Lika perfekta att ta fram när det kommer folk som till söndagsbrunchen. Om jäsningen över natten blev lyckad? - Jo tack, visst jäste det...

Nyjäst baguettedeg tredubblade sin storlek över natten

Så efter många timmars knådande, väntande, jäsande och bakande, blev bröden klara, uppskivade och infrysta. Så nu är det bara att njuta av dem! 

 Färdiga surdegsbaguetter, både stora och små

2 kommentarer: