torsdag 18 februari 2010

Thursday Tribute #11 - Teo & Fredrik Härén

Då har det blivit torsdag igen och dags för ytterligare en Thursday Tribute - en hyllning till någon som inspirerar mig. Jag får ofta frågan vad som inspirerar mig till att skapa och svaren jag kan ge är lika många som människor som går på denna jord. Jag har därför valt att varje torsdag hylla någon lite extra som inspirerar mig och det gör jag dels genom att berätta hur denna person inspirerar mig och dels genom att skicka ett handgjort kort till honom/henne. Jag tycker att vi ofta kan bli bättre på att uppmärksamma och uppskatta varandra och det här är mitt lilla sätt att göra det.

Dagens hyllning kommer att vara lite annorlunda än de som jag tidigare gjort. När man har en hobby som är kreativ och skapande i sig är det ganska lätt att hitta likasinnade som håller på med samma typ av material för att utbyta tankar och idéer med dem och på så sätt få inspiration till att skapa. Något som har vart mycket mer utmanande för mig är att hitta inspiration i arbetet och förhållningssätt till livet i stort. Men det finns ett par killar som alltid lyckas att få mig inspirerad när jag behöver det och dagens hyllning går till er - Teo och Fredrik Härén, Interesting.org!


Jag kommer ihåg att jag var på en Kick off med mitt jobb på Communicare på ett hotell i Arvika. Detta måste ha vart -04 eller -05. Vi hade gått igenom det som skulle gås igenom och sist på schemat stod "kreativitetsföreläsning". In kom du, Teo (eller kan det vart du, Fredrik) och började prata om kreativitet och inspiration. Vi var ju ett ganska ungt, piggt och glatt gäng som jobbade med att inspirera arbetslösa ungdomar, så vi ansåg ju oss själva vara på topp när det gällde kreativitet. Hela första delen av föreläsningen handlade om att få oss att inse att vi inte var så kreativa som vi trodde. I exempel efter exempel, under övning på övning så bevisade du för oss att vi inte var speciellt kreativa, vi hade bara lärt oss att tänka på ett visst sätt. Det blev dags för en fikapaus och alla var nog lite skärrade och uppskakade av denna nya lärdom. Efter pausen byggde du upp vårt självförtroende igen på ett otroligt snyggt sätt och vi fick alla verktyg vi behövde för att vara mer kreativa än vi vart innan. Detta är en föreläsning som jag fortfarande minns som igår!


Självklart köpte jag er idébok då och sedan dess har jag de flesta av era böcker. Och det kan vara de mest lästa och bläddrade böckerna som jag har i hela bokhyllan. De är helt underbara och får en att gång på gång tänka nya tankar och komma på nya idéer. För varje gång man läser dem är man på ett nytt ställe i livet och därmed ser man frågeställningar och metaforer på ett annat sätt än man gjorde tidigare. Jag har även haft förmånen att hyra in dig Teo som inspirationsföreläsare när jag projektledde EM i Ung Företagsamhet sommaren 2008 och jag skulle också vilja påstå att du är den bäste föreläsaren jag sett live. Det finns ingen som talar så rakt in i mitt hjärta som du. Jag lyssnar på vart enda ord du säger som om det vore det viktigaste i världen och det sätter sig i hela kroppen på ett sätt som gör att det sitter där länge.

Favoritböcker av Teo och Fredrik

Jag har funderat mycket på vad det är som gör att ni påverkar mig så mycket. Duktiga föreläsare är ju något man springer på ganska ofta, men inga som jag låter budskapet gå in så djupt i mig. Jag har nog inte riktigt kommit på något bra svar, mer än att ni verkar vara genuina och bra killar, med en otroligt häftig affärsidé som verkar må så otroligt bra i det ni gör och ni brinner verkligen för kreativiteten. Jag ser upp till er både som människor och som företagare och det här är min hyllning till er!

Vår hylla i vardagsrummet där Idebok 1 & 2 är de enda böckerna vi behöver. Då och då tar vi ner dem och bläddrar i dem för att få inspiration. Den moderna bokhyllan!

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med dig, Lina! Fredrik Hä´rens föredrag på Kunskapsdagarna är bland det bästa jag har sett i inspirationsväg! Jag älskar brödernas budskap, deras böcker och allt de står för! Helt rätt att hylla de här underbara killarna!

    SvaraRadera