måndag 30 augusti 2010

Vårt bröllop ur mina ögon, Del 2 - Festlokal & Vigselplats


Näst efter att man har bestämt sig för att gifta sig kommer den kanske mest självklara frågan: Var ska vi vara? För andra kanske valet är enkelt om båda bor kvar i staden man är uppvuxen i, men för oss var det inte lika enkelt. Jag är från Värmland, Robban från Norrland och vi bor i Stockholm. Vi insåg ganska snabbt att oavsett var vi skulle välja att lägga vårt bröllop så skulle folk få resa ganska långt för att ta sig dit. Robban sa tidigt att Norrland inte var ett alternativ, så då bestämde vi oss för att kartlägga hur det såg ut med festlokaler i Stockholmstrakten och i Karlstadtrakten. 

Eftersom vi inte har anknytning till någon särskild präst eller kyrka så letade vi först och främst efter bra festlokaler, så fick vi anpassa kyrkan efter det. Men det här med att hitta festlokaler är inte så lätt, skulle det visa sig. I Stockholm finns det jättemånga fina lokaler i miljöer, men det är antingen svindyrt (utifrån år budget) eller så var vi redan för sent ute att boka (ett år innan). I Karlstad är det mycket mer överkomliga priser, men utbudet är förvånansvärt litet. Vi bokade dock in oss på några möten både i Stockholm och i Värmland för att se om något bara kändes så där rätt och en solig dag i augusti förra året så stod Rottneros Park, Sunne på vår besökslista. Det ligger 6 mil norr om Karlstad och kändes lite väl off egentligen, men vi gav det en chans. I väntan på att få komma in i festlokalen och kika så tog vi en promenad i parken. Vi kommer ner till en strand och helt plötsligt säger Robban: ”Här vill jag gifta mig!” Det kom ganska plötsligt och oväntat men när vi väl funderat lite så insåg vi båda att själva kyrkan inte är så viktig för oss och att vi hellre ville göra vårt bröllop personligt. Så vi höll tummarna för att även festlokalen skulle vara fin, och när vi väl kom in i Spegelsalen så blev vi helt överväldigade över hur vackert det var och vilken underbar festlokal det var!

Vy över Spegelsalen 

När man planerar sin bröllopsmiddag kan man säga att det finns tre alternativ att välja mellan. Antingen bokar man in sig på ett full-service-ställe där allt ingår. Fördelarna är att man behöver göra väldigt lite själv, mat, dukning, dekorationer, personal, underhållning, bar och även ibland boende för gästerna ordnas av stället. Det brukar dock bli ganska dyrt per gäst och man får ofta även betala vanliga bar-priser under kvällen. 
Ett annat alternativ är att man hyr en tom lokal, man bokar in catering och själv står för dekorationer, dukning, alkohol och underhållning mm. Fördelen med det här alternativet är att man själv kan bestämma i större utsträckning över alla detaljer och jämföra priser. Det blir absolut mer jobb men ofta lite billigare per gäst och man har också möjlighet att vara mer delaktig. 
Det tredje alternativet är att man lägger festen i egen lokal, kanske hemma i trädgården, och att man lagar all mat själv. Då får man ju bestämma helt och hållet själv, man spar in på alla andra personalkostnader men man får räkna med mycket jobb och att ta hjälp av nära och kära. 


Spegelsalen med mingel till brudskålen

Vilket alternativ som passar en själv bäst bror nog helt och hållet på vilken typ av bröllop man vill ha, hur budgeten ser ut och hur många gäster man vill bjuda. Jag tror att vi övervägde alla alternativ, vid olika tidpunkter, men landade tillslut vi alternativ två då vi insåg att vi inte hade råd att bjuda alla vi ville om vi skulle vara på ett full-service-ställe och att vi inte hade tiden att göra allt själva. Därför passade Spegelsalen oss perfekt. Där fick vi hyra lokalen, inkl städning, och allt porslin, linne, stolsöverdrag, ett kök och vissa dekorationer fanns där.

Med facit i hand vet jag inte om det blev så mycket billigare än ett full-service-ställe, men det blev i alla fall mycket mer personligt och vi fick bestämma och vara delaktiga i vårt eget bröllop, något som var viktigt för oss. Vi ville inte heller vara begränsade till någon tid på natten då vi var tvungna att lämna lokalen och även det slapp vi här. Vi var ju dock ganska beroende av att få hjälp med dukning och iordningställande dagen innan i lokalen, så vi gjorde det till en mysig grej med våra familjer att träffas dagen innan och mysa ihop och fixa i lokalen och på vigselplatsen och hade sedan en gemensam grillning på kvällen. Det blev mycket uppskattat och jag tror att de bara såg det som en mysig stund och en chans att få lära känna varandra lite bättre.

 Spegelsalen uppdukad

När vi väl bestämt oss för att gifta oss utomhus, så funderade vi på om vi ville göra det borgligt eller kyrkligt. Vi är som sagt inte jättetroende någon av oss, men vi har en stor respekt för kyrkliga traditioner och vi insåg att vi ville ha en kyrklig vigsel. Eftersom det inte är självklart att prästerna ställer upp på att viga utanför kyrkan så fick vi kontakta församlingen och göra en förfrågan. Tillslut fick vi reda på att det var ok, och då kunde vi börja planera för en utomhusvigsel. Jag tror inte att vi insåg när vi besökte platsen för första gången hur mycket extraplanering det innebär att lägga vigseln utomhus, vi tyckte mest att det var en kul och fin grej att göra. Men när vi satt i Stockholm och började fundera på om det fanns sittplaster där för alla, vad vi skulle göra om det regnade, om det överhuvudtaget fanns el på platsen och insåg samtidigt att det varken skulle finnas psalmböcker eller någon orgel till in- och utmarsch och psalmer, så började det så smått gå upp för oss att det skulle krävas lite mer planering. Men vi valde ändå att lägga vigseln utomhus. Det kändes helt plötsligt som oss och vi bestämde att det var värt allt extrajobb.

Vy över vigselplatsen 

Vi bokade en stråk-trio som fick spela under vigseln, både in- och utmarscher, till psalmer och till sololåtar, vi köpte partytält som vi inte packade upp om vi inte behövde, så att vi kunde lämna tillbaka dem om vädret var fint, vi kollade ut en alternativ plats under tak i festlokalen om vädret skulle vara alldeles för dåligt, vi drog ihop bänkar ifrån parken så att det skulle finnas sittplatser till alla, vi lånade ett ljudpaket med högtalare och mikrofoner så att både solister och prästen skulle höras ordentligt och vi skrev in texterna på psalmerna i vigselprogrammen så att man inte behövde någon psalmbok. Allt löser sig bara man vill, och vi fick vår utomhusvigsel vid vattnet. Till och med vädret var underbart med lagom temperatur och växlande molnighet. Dagen efter började det ösregna och slutade inte på flera veckor…

 Vår entré till vigseln

Nästa del i min lilla bröllopsserie kommer att handla om klänningar och kläder.

2 kommentarer:

  1. Det är riktigt kul och inspirerande att läsa om bröllopet! Längtar till nästa del. Ni var så otroligt vackra tillsammans.

    SvaraRadera
  2. Tycker det är riktigt kul att följa era tankar genom planering och genomförande. Ni var fantastiskt fina och platsen också, verkligen vacker och vilken tur att vädret var med er.
    *kram*

    SvaraRadera