tisdag 11 oktober 2011

Att inreda med färg

Det här med inredning är ju ett spännande kapitel. Kul och svårt, tycker jag. Det var med skräckblandad förtjusning som jag insåg att jag skulle få inreda ett hus helt från början. Vi visste att vi ändå ville byta ut en hel del möbler som vi hade i gamla lägenheten så då fick vi fundera helt från början. Vilken stil vill vi ha. Vilka färger? Och strukturer? Förutsättningarna var ganska enkla. Det är ett ljust hus med stora fönster, högt till tak och vita väggar.

Jag har funderat lite på vad det är som gör att jag fastnar för något. Vad det är som inspirerar mig. Ofta är det en färg eller en känsla tror jag. I förra lägenheten hade vi mycket kontraster och starka färger. Mycket svart, vitt och en stark kontrastfärg. Det passade liksom in där. Men i det här huset är känslan annorlunda. Här känner jag mig lugn, lycklig och harmoniskt. Här kände jag direkt att jag ville ha ljusa färger. Inte vitt och sterilt, men ljust och välkomnande.

Jag måste ha en bra och enkel bas och en tydlig målbild innan det är dags för att köpa möbler. Gärna en visuell målbild. Och den kommer ofta väldigt slumpmässigt. Som den bild som jag har haft som grund nu till vår nedervåning. Det är nästan skrattretande. Jag har ingen aning om vad jag sökte efter, men jag bildgooglade jag på något i alla fall och av någon anledning så hittar jag en skärmpump av när Carola är gäst hos Malou i Efter tio. Så här såg den ut:

Inspirationsbild

Nej, jag är ingen större Carola-fan och Nej, jag brukar inte titta på Efter tio. Jag tror att det var hyllan i bakgrunden jag letade efter. Hur som helst. Detta skedde ungefär ett halvår innan vi köpte huset. Jag såg bilden och sparade ner den i min inspirationsmapp på datorn, som jag brukar göra när jag ser något jag gillar. Över ett halvår senare öppnar jag min inspirationsmapp igen för att se på bilder jag sparat ner i inredningsmappen och hittar den här. Och när jag ser den, ser jag också vilken härlig färgharmoni den har. Jag funderar lite och öppnar den sen i mitt favortitprogram: Kuler. Det är guds gåva till alla oss som gillar att tänka utifrån färger. Man kan enkelt skapa färgkombinationer och se hur de matchar, få inspiration av andra och hämta färger ifrån foton/bilder. Jag punkterade de färger jag gillade i bilden:

Punktering av favoritfärgerna

Jag valde ljusa, fina och både varma och kalla toner. Och ut kom en färgkombination färdig med CMYK-koder. Efter lite justeringar kom det sedan en färdig remsa ut som jag genast kände att jag ville inreda mitt hus med. Ni som har följt mig ett tag har väl märkt att jag ofta återkommer till olika nyanser av turkos. Varför vet jag egentligen inte. Men min gissning är det påminner mig om vatten. Tropiskt hav. Sol och värme. Semester och bad. Och den här kombinationen är verkligen som en strand med ljus sand och genomskinligt vatten.


Mina färger: Varm ljusgrå, cremevit, ljus och sval turkos, sand och en kall mörkbrun


Detta är en enkel basic-skala som jag har valt att använda som guide när jag börjat leta möbler. Den är också oerhört praktisk. Man kan enkelt byta ut den turkosa färgen mot en helt annan (exempelvis lila. grön eller rosa) och ändå ha kvar resten av möblerna. Sedan är det bara att bestämma vilka färger som ska vara mest förekommande och vilka strukturer man vill ha. Lätt som en plätt! =)

Soffa med kuddar


Ljus, men inte vit. Så lät våra önskemål om färg på soffan. Så det fick bli en soffa i sandfärgen ifrån min lilla palett. Då kunde vi ha mediemöbeln och soffbordet i helvitt utan att det känns sterilt. Sedan gick jag och letade efter tyger i mina färger att sy kuddfodral av. När man väl har valt 2-3 basfärger att inreda det mesta med, behöver man inte så mycket av de andra färgerna för att det ska kännas som det finns en röd tråd i rummet.

Sandhyllan

Våra vägghyllor med sand ifrån resmål vi vart på följde självklart med från lägenheten. Den har visat sig vara väldigt uppskattad och många som här är stannar där för att titta och fråga. Kul och personligt! Sanden matchar ju sofforna oförskämt bra och jag har även placerat ett par böcker där, som plockar upp färgerna igen. Nu skulle jag bara vilja att burkarna utökas med fler resmål snart... 

Vardagsrummet

Så här är en översiktsbild av vårt vardagsrum som det ser ut just nu. Lite väl överexponerad bild kanske, men det står vita orkidéer i fönstren. I det här rummet trivs jag otroligt bra! Det känns harmoniskt. Och om du inte har vart inne i Adobes gratisprogram Kuler, så kan jag verkligen tipsa om det!

2 kommentarer:

  1. Ett svart 60-tal skinngrupp skulle va topp där hemma! :)

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig blogg du har! Hittade hit när jag googlade på bröllopsinbjudningar för lite inspiration till ett projekt och blev kvar för att läsa dina inlägg. Verkligen inspirerande och kul läsning :) Ni verkar haft ett otroligt fint bröllop, och bilderna är magiska!

    SvaraRadera