lördag 12 mars 2011

Vårt bröllop ur mina ögon, del 7 – Dekorationer och Blommor


Helhet och detaljer. Det spelar ingen roll vilken rubrik jag har på mina inlägg så handlar det om att hitta balansen mellan helheten och detaljerna. Man kan lätt stirra sig blind på obetydliga saker och glömma helheten som bröllopet eller festen handlar om. Detta är inte minst relevant på dagens tema med dekorationer och blommor. Vi bestämde oss ganska snart för att ta fram en gemensam helhetsbild tillsammans när det gällde färger och stil på bröllopet. Vi ville ha det vitt, vitt, vitt och livfullt. Inga andra temafärger som tog fokus och inga onödiga prylar. Stilrent, enkelt, ljust och levande. Sedan fick jag fria händer att göra hur mycket eller lite jag ville med detaljerna. Det blev en jättebra uppdelning som passade oss båda.

Förväntansfulla innan vigseln


Eftersom vi hade utomhusvigsel blev dekorationerna vid vigselplatsen lite knepiga att planera. Vi visste ju inte vilket väder vi skulle få så vi var tvungna att ha beredskap för allt. Vid alltför dåligt väder hade vi alternativet att vara på verandan i festlokalen. Det hade förvisso tak, men det kändes inte som ett jättekul alternativ, så vi hoppades in i det sista att kunna gifta oss nere vid vattnet i parken. Vi ville smycka ut platsen, utan att förstöra den fina miljö och natur som redan fanns på platsen. Träbänkar fanns i parken för gästerna att sitta på vilket underlättade vigselmomentet och för att få en känsla av altargång mellan dem så köpte vi ampelhållare som stacks ner i marken vid varje bänkrad. Sedan plockade vi blommor i mammas trädgård, satte dem i små ljushållare och fäste dem med ståltråd i ampelhållarna. Framme vid prästen hade vi ett runt bord med en vit duk och en vas med blommor på. Mer behövdes inte. Vi hade köpt in partytält att sätta upp över prästen, stråkkvartetten och gästerna om det antingen skulle bli för varmt eller börja dugga. Men det visade sig att vi hade enormt tur med vädret och de behövdes inte, så vi kunde lämna tillbaka dem till affären igen.

Vigselplatsen vid vattnet


Vitt, stilrent och maffigt. Det var orden som jag ville att man skulle känna när man klev in i den uppdukade festlokalen. Vita dukar, vitt porslin och vita dekorationer var det självklara valet både på inköpslistan och på det jag skapade själv. Vi hade möjligheten att få hyra vita stolsöverdrag till festlokalen och när vi satt på det vita tyget på de jättefula ljusblå konferensstolarna, gjorde det jättemycket för helhetsintrycket.

Överblick över festlokalen


För att få den maffiga känslan i lokalen ville jag också få upp något på höjden på borden och beslutade mig tillslut för att göra en servettvikning med höjd. Vi hade hyrt in tygservetter hos ett företag som hyr ut festutrustning och jag fastnade för ”Ljuset” som är en jätteenkel vikning och som bryter av. 

Honnörsbordet


Jag ville också göra servettringar att sätta på för att de skulle passa in i resten av dukningen. Jag köpte tjockare, gräddvitt handgjort papper och rev remsor som jag sedan tejpade ihop till rullar. Som dekoration knöt jag tjockare vit tråd runt och satte fast det med en sigill med hjärtan. Lite pilligt jobb, men resultatet blev riktigt bra tycker jag och dukningen fick lite romantisk touch.

Romantiska servettringar med sigill


Nuförtiden har det blivit vanligt att man ger gästen en liten present när de sätter sig vid bordet eller när de går hem. Inget måste alls, men jag kände att jag ändå ville säga tack för att de kom och firade den största dagen i vårt liv tillsammans med oss. Jag letade länge fina askar, men hittade bara dyra eller pråliga ,så tillslut vek jag dem själv av vitt, skimrande papper och la i choklad och ett geléhjärta. Sedan satte jag på en tag med texten ”Tack för att du är här!”

 Närbild på dukningen


Askarna matchades med placeringskorten som jag också gjort själv. Jag valde att ha ett dubbelvikt kort med namn på båda sidorna för att man dels själv ser var man sitter men också för att de andra runt bordet ser vad man heter. Även menyerna som placerades på bordet var dubbelvikta och i samma design.

Placeringskort


Det sista som jag bestämde mig för var dekorationerna i mitten på bordet. Från början ville jag ha höjd även där, men insåg att det skulle göra att man inte skulle se den person som satt mitt emot. Då la vi ner det och funderade vidare. Det fick inte heller dra iväg för mycket på kostnaden. Vi hade 10 bord att dekorera och det kunde lätt sticka iväg. Mamma är oerhört duktig på inredning och att göra fina dekorationer med små medel, så med hennes hjälp inhandlades ett ljusfat med vita blockljus. Sedan köpte vi några murgrönor som vi ringlade runt för att få in lite färg och liv på bordet och några vita rosor som matchade min brudbukett.

Fatet på bordet innehöll både blommor och ljus


När det var dags att välja brudbukett tänkte jag ”vitt och klassiskt” och beställde en brudbukett med vita rosor. Jag hade sett en bild med långa stjälkar, vilket jag tyckte var väldigt fint, så det var väl egentligen mitt enda önskemål. Ska jag vara ärlig så tyckte jag inte att brudbuketten var så viktig, och under dagen tyckte jag att den mest var i vägen. Mina tärnor fick minivarianter av min bukett och under middagen fanns det vasar på vårt honnörsbord som de ställdes i. Sedan hade jag och mina tärnor ett önskemål om att ha en vit fin blomma i våra hår, så när jag kom och hämtade blommorna hade de gjort i ordning tre jättefina gerberor som satt fast på hårnålar. Robban fick ett corsage med en vit ros även han.

Brudbukett med vita rosor


Hårblomma och Robbans corsage

3 kommentarer:

  1. Ursnyggt alltihop, så genomtänkt och välarbetat.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jätte fina grejer! Jag tänkte höra om du vill dela med dig om hur du vek askarna? Och vilka mått som du anv!

    Med vänlig hälsning, Lisa

    SvaraRadera