tisdag 4 september 2012

Vad händer med huset då?

Ja, förra sommaren köpte vi ju nytt hus och då hann vi med att lägga gräsmatta och bygga soldäck. Den här sommaren har vi mest velat vart lediga och njuta av vårt fina hus. Men vi insåg ganska snart att vi ville göra något mer med baksidan. Jag älskar ju vårt stora soldäck, ytan och öppenheten, men mysfaktorn saknades. Vi ville skapa en inramning, speciellt vid matplatsen, utan att få det att kännas instängt. Samtidigt behövde vi skapa ett insynsskydd mot grannen.

Soldäcket före bygget

Matplatsen med ett öppet soldäck 

Vi visste inte riktigt hur vi skulle göra för att få ihop den tjocka och täta insynsskyddet, med ett lite luftigare staket. Vi visste inte hur långt det skulle vara, hur högt det skulle vara och hur det skulle se ut. Som vanligt när jag behöver inspiration, började jag bildgoogla för att hitta lösningar. Jag hittade ingen bra helhetslösning, men det slutade med 4-5 bilder på detaljer och känslor som jag ville skapa.

Matplatsen efter - med insynsskydd och staket

Vi åkte och köpte virke och färg och började bygga insynsskyddet närmast huset. Sedan valde vi höjd på staketet. Det blev i lagom höjd för att så och luta sig mot och så man kan ha det som avställningsyta. Samtidigt är det för högt för att man ska hoppa upp och sätta sig på det. Vi valde luftig, liggande panel eftersom huset har det och gjorde även en luftspalt upp mot räcket, för att öka den öppna känslan.


Hela baksidan med staket

Vi hade egentligen bara tänkt att göra staket vid matplatsen, men vi blev så himla nöjda att vi fortsatte på andra sidan altanen också. Känslan är nu att altanen är ännu större och vi har samtidigt fått en mysigare baksida. Nu ska vi bara fylla på med blommor, buskar och en köksträdgård. Men det får bli nästa sommar.

2 kommentarer: