tisdag 28 augusti 2012

Att planera ett babyrum

Ja, det här med att inreda ett babyrum har jag sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Jag älskar ju att inreda, oavsett rum, men det är första gången jag planerar ett rum som faktiskt främst är till för någon annan. Och det känns lite märkligt. Förutsättningarna är ju ganska enkla och bra. Vi bor i ett helt nytt hus och rummet som lilltjejen ska få har vi haft som gästrum tidigare, så när vi tar ut de grejerna som finns där nu så blir det ett kvadratiskt rum, med helt vita väggar och ekgolv. Det är ett ganska litet rum, men ändå. Jag behöver inte ta hänsyn till något.

Vi vet att det är en liten flicka som kommer att bo i rummet, så vi ska alltså skapa ett flickrum. När man bildgooglar på babyrum+flicka så är det lätt att tappa hoppet. Allt är så otroligt puttinuttigt och rosa med sänghimlar, prinsessor, volanger och spetsar överallt. Översätter du sökningen till engelska för att viga vyerna lite, blir det ännu värre. Jag gillar ju inte det där sockersöta. Och tänker därför att jag får hitta min egen väg.

Och hur tänker jag då? Jo, jag tänker att när hon är bebis kommer ju inte rummet ha så stor betydelse för henne. Speciellt inte alldeles ibörjan, då hon kommer att sova inne hos oss. Då blir hennes rum mest till för förvaring av hennes saker. Sedan kommer hon att börja sova där och då vill jag att det ska kännas lugnt och skönt. Gärna ljusa och dova färger med andra ord. Det ska främst kännas mysigt och lugnt. Och det kan man skapa genom att mer jobba med strukturer och textilier än med färg. När hon sedan blir äldre och rummet ska bli lekrum kan man öka på färgskalan lite. Och om man håller rummet och möbler ljusa, kan alla hennes saker få ta plats istället.

Men ni som har följt mig ett tag vet ju att jag gillar att ha en röd tråd i det mesta jag gör, så jag tänker ändå att trots att det inte kommer att bli så färgstarkt, så vill jag ha en färgpalett att utgå ifrån. Så jag öppnade mitt favoritprogram Adobe Kuler och började testa mig fram vilka färger jag ville ha i rummet. Och här någonstans landade jag:

Färgpalett att utgå ifrån i planeringen

De två basfärgerna är en ljus, kall rosa och en mörkare, dov lila. Till det har jag matchat en gräddvit, ljusgrå och en dov och kall brun färg. Med denna kombination tror jag att jag kan känna mig fri att vara kreativ, men ändå kan jag hålla mig till den röda tråden. Sen får man ju alltid se vad resultatet blir. Jag mår dock alltid lite bättre och det känns alltid mycket lättare att börja planera när jag har satt grundfärgerna i rummet.

Hur ser det ut i era babyrum? Skicka gärna länkar i kommentarsfältet. Jag behöver inspiration!

6 kommentarer:

 1. Asch. Jag har inga direkt bilder i nåt album en fota lite om du vill. HAr två tjejer men ville inte som du ha ett girlie-girlrum. Det ena är grönt med vad som var tänkt som djungeltema men det fallerade lite och det andra är ljusblått med lite cerisa accenter. Jag gillar det iaf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju hur härligt som helst! Hör av dig igen om du hittar några bilder!

   Radera
  2. Vet du vad Lina? Jag fotar lite ikväll och lägger upp på bloggen i dagarna! (www.koala.nu/blahblah

   Radera
  3. Kul! Jag ska kolla med jämna mellanrum. =)

   Radera
 2. Har inte heller några bilder men har också två små tjejer. 3-åringen har ett rätt litet rum där väggarna är vita (lite svagt brutna åt beige/grått), vit säng (juniorsäng Ikea) och bokhylla (stående Expedit 2*4 från Ikea med två svarta tyglådor längst ner, perfekt att gömma en del leksaker i). Gardin sydd i Karin Mannerståls härliga tyg busungar, en grön matta på golvet, en röd lampa ihängande i fönstret, en grön vägglampa vid sängen. Har helt enkelt inrett i mest vitt och med grönt och rött som accent. Som du säger så bidrar ju leksakerna med färg så att det räcker och blir över. :) Så som det såklart ska vara! Lilltjejen som är ett halvår kommer sedan få ta över storasysters rum och storasyster får då nytt rum. Då tänker jag mig grönt och cerise som accentfärger i ett större rum med vita väggar och trägolv som bas. Var väldigt sugen på en fin fondtapet, men blir nog isf en målad vägg istället då vi har vävtapet som jag inte orkar bredspackla... har redan gjort det i två andra rum och det var inte kul! :) Man kan ju hellre ha roligt mönster på gardiner och matta. Så kul med en liten flicka, ska bli kul att se hur ni inreder barnrummet, färgskalan ser härlig ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fantastiskt rum du beskriver! Färgglatt och mysigt, med vitt som bas. Jag kan tänka mig att det kommer att bli mer åt det hållet när babyrummet blir mer ett lekrum. Tack för idéerna! =)

   Radera