tisdag 22 september 2009

Detaljer från hemmet

För mig är det viktigt att jag verkligen mår bra när jag är hemma. Rummen ska kännas fräscha och sköna att vara i. Då och då brukar vi uppdatera vårt hem med nya detaljer för att det återigen ska kännas nytt och snyggt. Det behöver inte vara stora grejer, men på något sätt känns det som om allt får en större harmoni när allt faller på plats, och vi mår bättre igen. De här tillfällena faller ofta samman med att antingen våren eller hösten gör entré. Det är som om de uppenbara förändringarna i naturen och klimatet utanför gör att kroppen också längtar efter en förändring. Jag känner även igen detta beteende från när jag jobbade som frisör, för även där var det på hösten och våren som de allra flesta kunder ville göra något helt nytt med sitt hår.

Det blev inget undantag i år heller. För ett par veckor sedan gick vi runt i lägenheten från rum till rum med ett block och en penna i högsta hugg. Vi stannade i dörröppningen och berättade för varandra vad vi inte gillade och vad vi gillade med rummet. Ibland var det konkreta saker som bara skulle ut ur rummet och ibland var det en känsla som vi sökte efter. Otroligt spännande! Nu har det som sagt gått några veckor och det flesta förändringarna har kommit på plats och förändrat känslan i lägenheten. Och vi har gått ifrån att fundera på att byta lägenhet till att vara riktigt stolta och känna harmoni i den. Bara gå grund av några detaljer. Här kommer några av dem:

Vi började i köket där vi inte kände någon som helst lust att laga mat innan. Vi bestämde oss för att lyfta ut lite av torrvarorna ut ur skafferiet så att man ser dem. Och tillsammans med lite goda oljor och gröna växter har det faktiskt skapat en mer matvänlig känsla där inne. Hyllorna och burkarna kommer ifrån Ikea.

I vardagsrummet hade vi en tom vägg som behövdes piggas upp. Något ljust och fräscht var vårt önskemål och jag blev överlycklig när jag hittade dessa fina och stilrena vägghyllor på Village. Vi ville ha så få saker som möjligt i hyllan men de binder ändå ihop alla färger i rummet på ett harmoniskt sätt. Självklart ligger "Idébok" och "Idébok2" där om man helt plötsligt skulle få en bra idé.

En liten rolig detalj ifrån hyllan är den sand som vi har plockat med oss hem ifrån olika resor och nu stoppat i kryddburkar. Man ser tydligt skillnaden i färg och struktur när de står bredvid varandra och vi bli påminda om våra resor. För att inte vårt avskalade och stilrena rum ska kännas för kallt så är dessa små och personliga detaljer enormt viktiga.
 
En annan sak som var viktig för oss är nya krukväxter och blommor. Vi har ett jättefönster i söderläge i vardagsrummet och det är väl egentligen ingen blomma som trivs speciellt bra där. Därför behöver vi köpa nya blommor när de gamla blir lite solblekta och trötta.  Problemet är bara att varenda liten kruka vi sätter där ser bara pluttig ut så därför band jag upp mina nya murgrönor på en båge för att få lite insyddsskydd. Även de nya och stora fönsterlamporna bidrar till en helt annan känsla i rummet.

Något som var väldigt billigt och enkelt var att kasta ut de gamla och lite ledsna överdragen till soffkuddarna. Istället hittade jag snygga siden- och linnestuvar för ett par tior och sydde mina egna med de gamla innekuddarna. Det gick på 10 minuter och jag använde inte ens dragkedja. Och det viktigaste av allt- jag fick dem i precis de färger jag ville ha.

Även tv-bänken har fått sig lite nytt liv i form av ett jätte fint fat i betong som jag fått av mamma. Där i har jag planterat tre olika växter i olika höjder och nyanser som passar perfekt ihop. Enkelt och billigt!

Även hallen fick sig en uppfriskning. Borta är nu väggmålningen på mig och Robban och den här fotoväggen har fått bli ersättare. På väggen sitter foton på oss, våra familjer och syskon i svarta och vita ramar. Trots att det är mycket olika färger och storlekar på fotona så ger väggen ett lugnt intryck eftersom ytterlinjerna är helt raka. I mitten hänger en stor spegel i silverram.


Den andra väggen i hallen kändes tom men ändå kunde man inte sätta upp något som tog fokus för då skulle det kännas rörigt tillsammans med fotoväggen. Därför fick det bli lite WallArt med grenar och fåglar. Jättefina delar som man kan bygga ihop hur man vill.

5 kommentarer:

  1. Hej Lina!Vad fint ni har det i erat hem. Kan man hyra dig och du kommer och stilar mitt hem.Niklas och jag var till Ikea och handlade många nya saker till vårat ny tapetserade rum nu ska grejorna upp men det får olsson fixa. Ha det så bra i helgen det är snart helg jag ska jobba på Lördags natten och vi ska fira Frida som fyller 12 år på Fredag.Hälsa robban så mycket kramae från Jenny. M

    SvaraRadera
  2. Gud vilken bra smak du har!!! Skitsnyggt verkligen. Karolina

    SvaraRadera
  3. Va fint ni har det! Kul att få lite ideér! Gillar speciellt burkarna med sand frånländer ni varit i, det ska jag komma ihåg till nästa gång jagåker utomlands...

    SvaraRadera
  4. Verkligen jätteläckert! Så inspirerande. :) Du gör så fina smycken också, bli inte förvånad om det trillar in en beställning från mig en dag!

    SvaraRadera
  5. Wow!!! Jag ÄLSKAR burkarna med sand från era resor! Önskar att jag hade tagit med sand från vår resa till Egypten, detta ska jag verkligen komma ihåg till nästa resa!

    SvaraRadera