torsdag 25 mars 2010

Thursday Tribute #15 - Martin Johansson

Äntligen torsdag! Och hyllningsdags! Varje torsdag hyllar jag någon som inspirerar mig. Jag kalla detta Thursday Tribute och gör det för att jag tycker att vi till vardags är för dåliga att uppmärksamma och uppmuntra varandra. Detta innebär att jag berättar hur personen i fråga har inspirerat mig och till hyllningen hör också att jag skickar ett handgjort kort till honom/henne där jag visar min uppskattning. Hylla den som hyllas bör!

Dagens hyllning går till en man som jag har följt på ett bekvämt avstånd under en längre tid. Det är någon som jag vet är en stor inspirationskälla för många och som har blivit lite av en husgud för en del. Idag är en perfekt dag att hylla honom, varför ska jag berätta lite senare. Idag hyllar jag dig - Martin Johansson.


För ganska precis ett år sedan så testade jag en diet där man dricker milkshakes i en månad och äter ingenting mer. Det funkade bra och jag gick ner de kilon som jag ville. Det komiska var att under den här månaden, som jag inte fick äta något alls, så utvecklade jag ett matintresse. Jag har aldrig brytt mig om att lära mig laga mat, aldrig brytt mig speciellt mycket om det eller kunnat speciellt mycket om näringslära. Men under den här månaden blev jag som besatt. Inte så att jag var hungrig och ville äta, utan jag ville lära mig om mat. Jag började skriva ut alla goda recept jag hittade, köpte på mig massa böcker och började lusläsa bloggar och forum. Under den här perioden hittade jag till dig Martin och sedan dess har din blogg lgat bland mina favoriter.

En surdegsgrund av Martin

Men jag höll mig på avstånd ett tag. Jag blev så otroligt inspirerad av dina texter, dina recept, din passion, dina bilder, dina fans och dina berättelser om hur du provat dig fram att det började klia i mina fingrar, men någonting gjorde att jag inte vågade börja, så jag nöjde mig med att läsa alla andras fantastiska berättelser om hur de lyckats med dina fantastiska surdegsbröd. Jag vet inte egentligen inte varför, men jag fick så mycket input ifrån alla håll under den här perioden, så jag la det på is ett tag.
Blir man inte sugen att prova detta underbara bröd?

Jag la det på is tills jag träffade en vän som bakar de mest fantastiska surdegsbröd. Vi satt och pratade länge och tillslut hade hon övertygat mig att testa. För ett par dagar sedan sprang jag därför iväg och inhandlade diverse ekologiska mjöler för att sätta min första rågsurdegsgrund. Jag måste säga att man blir lite skeptisk i början. Usch, vad hon luktade Berit (ja, vi döpte henne så av någon anledningen) men allteftersom dagarna gick så började hon att växa till sig. Tack vare henne har nu även Bosse vaknat till liv (en vetesurdegsgrund) och det känns nästan som om vi har fått husdjur här hemma som vi matar och säger godnatt till. =) Idag bakade jag mitt första bröd som fick bli Ljust bröd på Rågsurdeg och vi har precis provsmakat det. Ok, det kanske inte blev så luftig och så hård skorpa som jag hoppats, men shit vad gott det var! Mitt mål var att det skulle vara ätbart och det var helt himmelskt gott!


Mitt egna första surdegsbröd i min egna brödpåse

Jag kommer att baka många mer bröd och träna mig mer och mer på det här, det är jag säker på! Tack underbara Martin för att du inspirerar alla oss hemmabagare till att lyckas med våra bak. Det låter kanske konstigt om man inte gillar att baka eller laga mat, men att lyckas med att baka ett riktigt gott bröd (och speciellt ett surdegsbröd) känns riktigt bra i magen och ger en boost för självförtroendet. Martin, du har verkligen satt igång en hel bakhysteri, i alla fall bland mina vänner här i Stockholm, och det tycker jag är riktigt häftigt och säger mycket om din inspirerande blogg. Bra är också att jag fyller år snart och har önskat mig din bok i present, så jag kan baka ännu mer. =)

Martins första bok om surdegsbröd

Så tack Martin för att du delar med dig av dina tips, tankar och försök till att hitta det perfekta brödet! Att du dessutom tar dig tid att svara på alla hundratals kommentarer ifrån folk som undrar och frågar säger väldigt mycket om din omtanke och ditt stora hjärta, vilket jag beundrar mycket. Hoppas att din nya bok säljer minst lika bra som den första! Du är grym Martin och det här är min hyllning till dig.

3 kommentarer:

 1. Hej Lina!
  Köpte boken för några veckor sen och har en vildjäst och rågsurdegsgrund i kylen nu. :)
  Martin rockar verkligen!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  vilken kul blogg du har. Lite av varje blir roligt att läsa. Återkommer gärna.
  Hälsningar Ulla

  SvaraRadera
 3. Gud vad gott det ser ut! Måste köpa boken.

  SvaraRadera